Digitális detox vállalkozóknak – Miért érdemes néha offline-nak lenni?

Gondoltál már arra, hogy mi történne, ha egyszerűen szünetet tartanál a digitális világból?

Az online térben való állandó jelenlét már-már második természetünkké vált, de vajon milyen hatással van ez ránk? A folyamatos kapcsolat a digitális világgal rengeteg előnnyel jár, ám az Ecom Testvérek azt is észrevették, hogy időnként szükség van egy kis szünetre. Egy kis offline időszakra.  

Az, hogy miért lehet ez rád is jó hatással, még akkor is, ha nem vagy vállalkozó, azt ebben a cikkünkben megtudod, tarts velünk.

Az Ecom Testvérekkel a kijelzőn túlra

Ebben a digitálisan túltelített világban, ahol az email értesítések és a közösségi média értesítések állandóan csipognak, valóban lehetséges teljes mértékben kikapcsolni? Az Ecom Testvérek azt mondják: igen, és nem csak lehetséges, hanem szükséges is!

De miért van szükség egyáltalán digitális detoxra?

  • A folyamatos online jelenlét stresszt és szorongást okozhat.
  • A fókuszunk csökkenhet, ha nem adunk magunknak szünetet.
  • Az alvás minősége jelentősen rosszabbodhat az esti képernyő előtt töltött idő miatt

Gondolkodtál már azon, hogy miközben az internet lehetővé teszi számunkra a világ bármely pontjával való azonnali kapcsolatot, valójában egyre elszigeteltebbé válunk a valós világban?

Kutatások mutatják, hogy az emberek egyre magányosabbnak érzik magukat, annak ellenére, hogy „összekapcsolva” vannak.  Szóval elmondhatjuk, hogy számos szempont miatt szükségünk van a digitális detoxra.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője is ismert arról, hogy nagyon válogatós, amikor az információfogyasztásról van szó. Ő nem engedi, hogy az információáradat eluralkodjon az életén; helyette célzottan keresi azokat az információkat, amelyekre szüksége van.

Az Ecom Testvérek ezt a megközelítést alkalmazzák a digitális detox során is: szűrik az információt, hogy csak az maradjon, ami valóban épít és előrevisz.

De Bill Gates is hasonlóan vélekedik erről. Évente kétszer kivesz egy-egy hetet, amelyet teljesen elszigetelve, könyvek olvasásával és gondolkodással tölt.

Hogyan építheted be a digitális detoxot az

életedbe? – Az Ecom Testvérek tanácsai

Természetesen érthető, ha te jelenleg az alábbit nem tudod megtenni, de azért van néhány tanács az Ecom Testvérektől, amikkel beépítheted a digitális detoxot az életedbe.

  • Kezdd azzal, hogy naponta egyszer vagy kétszer tudatosan tartasz egy rövid szünetet a digitális eszközök használatától. Ez legyen pld. a reggeli ébredés vagy az esti lefekvés ideje.
  • Alakíts ki helyeket otthon, ahol tabu a technológia használata, mint pld. az étkező.
  • Tervezz be havonta egy napot, amikor teljesen digitális detoxot tartasz.
  • Szűrd az értesítéseket, hogy csak a legfontosabbak jussanak el hozzád.

Tanuld meg hatékonyan kihasználni az online

világot

Az Ecom Testvérek által javasolt digitális detox, bár elsőre kihívást jelenthet, valójában egy lehetőség arra, kizárjuk mindazt a tömérdek, felesleges információt, ami ér minket nap, mint nap.

Természetesen a digitális világ rengeteg lehetőséget kínál, és az Ecom Testvérek is ennek köszönhetően érték el a sikereiket. Azonban az ő sikerük kulcsa nem csupán az online jelenlétük volt, hanem az a tudatosság is, amellyel meghatározták, mire összpontosítsanak az online világban, és mit zárjanak ki teljesen. 

Egyértelmű célok és prioritások meghatározása nélkül könnyű elveszni az információ tengerében. Az Ecom Testvérek példája mutatja, hogy a sikerhez vezető út nem csak abban rejlik, hogy kihasználjuk a digitális világban rejlő lehetőségeket, hanem abban is, hogy tudatosan döntünk arról, mely tevékenységekre és információkra fókuszálunk, és melyeket hagyunk figyelmen kívül.

Ha még többet szeretnél erről a témáról hallani, akkor nézd meg a következő videónkat:

További cikkek